GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
PIECZEŃ Z ORKISZU
Orkisz, cóż za smaczne, pożywne zboże...:)

SKŁADNIKI: 20dkg drobniutkiej kaszy orkiszowej, 40dkg pieczarek, 2 cebule, tofu naturalne, pieprz, sól, zielona pietruszka, kozieradka, kolendra, majeranek, oliwa

 

Bazą na pieczeń jest ugotowana kaszka z orkiszu (może też być kaszka jęczmienna)

O- garnek na gaz

Z- łyżka oliwy

M- ½ łyżeczki pieprzu i łyżeczka kolendry

W- łyżeczka soli

D- wsypać kaszę, chwilkę leciutko podprażyć

O- wlać tyle wrzątku by wody było 1cm nad kaszą

Zagotować, zamieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Wyłączyć gaz i zostawić, żeby sobie jeszcze chwilkę doszła.

 

W tym czasie:

O- patelnia na gaz

Z- rozgrzać kilka łyżek oliwy, wsypać grubo pokrojone pieczarki

M- dodać poszatkowane (może być byle jak) cebule, dusić pod przykryciem 10 min

Po tym czasie

M- dodać troszkę pieprzu

W- łyżeczkę soli i kostkę tofu 

Całość zmielić dodając do zmielenia

D- cały pęczek zielonej pietruszki

doprawić

O- majerankiem

 

Wszystko wymieszać, masę nałożyć do keksówki lub innej formy, piec w 180˚C 40 minut.

Można z masy robić również kotleciki i smażyć lub zapiekać.

 

 

 

Pieczeń podałam z duszonymi sezonowymi warzywami (kalarepa, marchew, cebula) oraz z surówką z kalafiora, papryki i pomidora.

Pycha!!!

 

 

 

IZARAJ

sobota, 17 sierpnia 2013, awroblog
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy