GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
PULPETY Z CIECIERZYCY
Zamiast kotletów- pulpety, czyli gotowane kotleciki:)

      Lubię eksperymentować w kuchni. Nie boję się porażek  konsystencji czy smaku, najwyżej następnym razem coś poprawię, ulepszę.

 

      Tak było z pulpetami z ciecierzycy. Robiłam je już jakiś rok temu, ale nie bardzo mi wyszły. Dziś zaryzykowała i zrobiłam je jeszcze raz, gdyż potrzebowałam takiego właśnie dodatku do reszty dania, które będę serwować jutro na warsztacie MAJÓWKA CIAŁA I DUSZY.

Cały obiad składać się będzie z:

- pulpety z ciecierzycy gotowane w wodzie

- ryż razowy gotowany w soku pomidorowym

- sezonowe warzywa w sosie z tahiny

- surówka z marchwi, selera i rzepy

 

 

Przepis na pulpety:

SKŁADNIKI:

- 400g ciecierzycy, 1/2 szklani kaszy jaglanej, pęczek cebuli dymki, 2 łyżki mąki kukurydzianej lub 1 jajko, 1/2 cytryny

- sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatałowa, 1cm świeżego imbiru, kurkuma, kozieradka

 

Kaszę jaglaną i ciecierzycę oddzielnie ugotować (ja zawsze gotuję podwójne porcje, by na drugi dzień wykorzystać składniki do innego dania).

Z- oba składniki zmielić w maszynce (po ugotowaniu są w przemianie Ziemi)

M- zmielić dymkę ze szczypiorkiem i imbir

W- mieszaninę mieszać dodają sól do smaku

D- sok z cytryny

O- kozieradka i kurkuma, tak po 1/2 łyżeczki

Z- mąka kukurydziana i/lub jajko

 

Wszystko dobrze mieszamy.

Formujemy ręcznie kulki wielkości moreli, wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok 2 minut.

Dobre również w klasycznym sosie pomidorowym.

 

Smacznego!

IZARAJ

 

 

piątek, 24 maja 2013, awroblog
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , 32.211.49.*
2014/08/13 04:28:30
Wygladaja super bede musiala wyprubowac