GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ
Kasza gryczana to moja ulubiona kasza. Robię ją w różnych wersjach, a dziś w wersji zapiekanej.

SKŁADNIKI:

-30 dkg kaszy gryczanej palonej, 30dkg pieczarek

- kminek, pieprz, sól, oliwa, masło

 

W- 2 szklanki zimnej wody z 1 łyżeczką soli

D- kropimy sokiem z cytryny

O- wstawiamy na gaz, zagotowujemy; wsypujemy kaszę, mieszamy, zagotowujemy, zmniejszmy ogień do minimum i czekamy, aż kasza wchłonie połowę wody (ok 10 min)

Z- gdy kasza wchłonie połowę wody dodaje potarte na tarce z dużymi otworami pieczarki oraz 1 łyżeczkę kminku

M- szczyptę pieprzu

Zagotowujemy, zmniejszamy na malutki płomień na ok. 10 minut, by kasza wchłonęła całą wodę.

 

Do naczynia żaroodpornego wkładamy kaszę z pieczarkami, przykrywamy folią, wstawiamy do piekarnika na 1/2 godziny na 180C

 

Do tego polecam sos warzywny oraz brukselkę z masłem i prażonym sezamem:)

 

 IZARAJ

środa, 23 listopada 2011, awroblog
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy