GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
RACUCHY
Jest już sezon na jabłka, więc pora co¶ z nimi zrobić...:)

SKŁADNIKI:

- 2 jajka

- 3 dkg drożdży

- 1/2 l kefiru

- 1 szklanka m±ki, najlepiej razowej orkiszowej, może być też razowa pszenna pomieszana z biał±, je¶li nie lubicie w 100% razowych smakołyków:)

- oliwa do smażenia

- szczypta imbiru, kurkumy, soli

- jabłka, jakie akurat macie w posiadaniu- kwa¶ne s± w D, a słodkie w Z

Z- jajka rozbełtać w misce

M- dodać szczyptę imbiru

W- sól

D- kefir i drożdże oraz m±kę

wszystko wymieszać (zmiksować), je¶li ciasto będzie za rzadkie (powinno być bardzo gęste, by pozostało na jabłku) dodać więcej m±ki.

O- i jeszcze szczyptę kurkumy

Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby ciasto zaczęło rosn±ć

O- postawić patelnię na gaz

Z- wlać oliwę

Z- Jabłka pokroić w plastry, maczać w cie¶cie i kła¶ć na rozgrzan± oliwę

smażyć na złoto z każdej strony po kilka minut

od±czyć na papierowym ręczniku


 

Ja w domu serwuję te racuchy z cynamonowym jogurtem:

D- do 1/2 litrowego jogurtu

O- dodaję szczyptę kurkumy i/lub kako

Z- 2 płaskie łyżki miodu

M- 1 łyżka cynamonu (należy i do Z i do M)

W- oraz szczypta soli

Wszystko wymieszać i podawać:)


 

Smacznego!

 

IZARAJ

 

poniedziałek, 01 sierpnia 2011, awroblog
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
niepokornik
2011/08/01 20:42:49
ojojoj jak dawno nie było w moim domu racuchów! czas to zmienić, dziękuję za inspirację:)
-
2011/08/02 08:17:24
Tak jak u mnie- dawno nie było racuchów. Objedli¶my się nimi, że ho, ho..., aż brakło sosu cynamonowo-jogurtowego:)
-
Go¶ć: , *.ppp.as43234.net
2014/08/25 22:24:40
Super ja uwielbiam racuchy, ale najczę¶ciej je robiłam jak ciasto drożdżowe same, a tu taki nowy fajny przepis- teraz zrobię takie. dziękuję i pozdrawiam dziupla:)