GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
KAPUŚNIAK
Oczywiście z kiszonej kapusty własnej roboty:)

Gdy kilka dni temu odwiedzałam rodzinkę, siostra opowiadał mi o wyjeździe do Zakopanego, a przede wszystkim o kwaśnicy, którą bardzo lubi.

Od tamtej pory chodziła za mną ta zupa, aż wreszcie dziś ugotowałam jej wielki gar!

 

SKŁADNIKI:

- kilogram kapusty kiszonej, najlepiej własnej produkcji

- 2 pokrojone w kostkę cebule

- 5 pokrojonych w kostkę ziemniaków

- 3 litry bulionu warzywnego, najlepiej własnej produkcji

- łyżeczka mielonego kminku; 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela; po pół łyżeczki majeranku i kozieradki

- sól do smaku, oliwa

wędzone tofu (niekoniecznie)

 

D- do garnka wkładamy kapustę razem z wodą kiszoną

O- stawiamy kapustę na gaz

zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut do zmięknięcia kapusty.

 

O- duży garnek stawiamy na gaz

Z- wlewamy oliwę

M- wrzucamy cebulę, przykrywamy i dusimy do miękkości (przechodzi do Ziemi)

Z- wrzucamy ziemniaczki, chwilę podsmażamy z cebulą, wsypujemy kminek

M- dodajemy liście, pieprz i ziele angielskie

W- wlewamy zimną wodę, sól

Zagotowujemy

D- dodajemy natkę pietruszki

O- wlewamy gotującą się kapustę (jej proces gotowania była zakończony na Ogniu, dlatego Ogniu ją dodajemy), a także majeranek i kozieradkę oraz kilka plasterków pokrojonego w małą kosteczkę tofu.

 

Wszystko zagotować i gotowe!

 

Uwielbiam tę zupę z żytnim razowym chlebem z masłem:)

Smacznego!

 

 

 

 IZARAJ



środa, 31 sierpnia 2011, awroblog
Tagi: kapusta zupa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
margot11
2011/10/12 09:59:18
ten kapuśniak smakuje rewelacyjnie , to jest od wczoraj mój najulubieńszy
-
Gość: Joanna, *.retsat1.com.pl
2012/02/05 12:54:33
A kiedy dodajemy bulion z warzyw? I gotując go na jakiej przemianie powinniśmy skończyć? Z góry dziękuje za odpowiedź :)
-
Gość: izaraj, *.ip.abpl.pl
2012/02/22 21:56:37
Bulion zazwyczaj dodaje się w Ziemi, jeśli jest naturalnie przygotowany. Z dużą ilością soli (np. kostki rosołowe) dodajemy w Wodzie. A kończymy na tej przemianie, na której chcemy najbardziej wzmocnić jakiś organ. Może być to na każdej
przmemianie jaką chcemy, zgodnie z zasadą koła odżywczego.