GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN!
Dziś zajrzałam do mojego zeszytu z przepisami. Mam go jakieś 20 lat (był raz przepisywany). Na trzeciej stronie mam przepis na zapiekankę z bakłażana z notatką, że spożywana z bagietką jest super!

 

Wszystkie składniki mam w domu oprócz bagietki, ale zamiast niej odświeżę wczorajsze pieczywo, przypiekając go chwilę w piekarniku.

 

 Zatem mili Państwo:  Bakłażan – bałkażan!

 

SKŁADNIKI:




- po ½ kilograma bakłażana, cebuli i pomidorów, pokrojonych w palstry

- ser kozi, główka czosnku,

- oliwa, mąka kukurydziana, pieprz, suszona bazylia, sól

- naczynie do zapiekania i piekarnik

 

Z- bakłażan obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoto

 

Z- na kolejnej porcji oliwy

M- smażymy cebulę, która przechodzi po uduszeniu do Ziemi

 

 

Z- naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, kładziemy na spód podsmażone plastry bakłażana, na to część cebuli

M- posypujemy pokrojonym czosnkiem, pieprzem i bazylią

W- solimy

D- układamy na to część pomidorów

O- na to ser kozi

Z- znowu plastry bakłażana, drugą część cebuli

M- posypujemy pokrojonym czosnkiem, pieprzem i bazylią

W- solimy

D- układamy na to drugą część pomidorów

O- na to ser kozi

 

 

Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180˚C, ok. 45 minut.

 

Zapiekanka jest mokra, soczysta, w sosie z pomidorów i przypraw moczymy pieczywo, ewentualnie można zastąpić je makaronem.

 

 

IZARAJ

środa, 17 sierpnia 2011, awroblog
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
mopswkuchni
2011/08/17 15:59:57
Bardzo ciekawa zapiekanka! Idealnie pasuje do mojej akcji z warzywami psiankowatymi. Zapraszam do wzięcia udziału wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285
-
diablica66
2011/08/17 20:50:29
Bardzo apetyczne te czrwoniutkie pomidorki, a bakłażana uwielbiam prawie pod każdą postacią (poza surowym/niedogotowanym/niedopieczonym).