GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA CEBULOWA
Zupę tę po raz pierwszy zrobiłam 15 lat temu dzięki programowi I Telewizji Polskiej, gdzie wczesnym południem był emitowany program "Gotowanie na ekranie". W tym właśnie programie była owa zupa cebulowa. Jest super! Rozgrzewa i smakuje wybornie:) Ja ją trochę zmodyfikowałam, by była zgodna z zasadami 5 Przemian:


SKŁADNIKI:

- 1/4 kostki masła lub ghee

- 6 dużych cebul

- 6 kromek razowego, najlepiej żytniego, chleba pokrojonego w kostkę i na suchej patelni podpieczonego

- 2 cm tartego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej, 6 goździków (1 na 1 cebulę), pieprz, sól

- 1/2 łyżeczki kozieradki

grzanki, ewntualnie ser żółty dojrzewający


Gotujemy:

O- stawwiamy kilku litrowy garnek na gaz

Z- wrzucamy masło, stapiamy

M- dodajemy pokrojoną byle jak cebulę, chwilke ja smażymy, potem z pięć minut dusimy pod przykryciem; po tym czasie dodajemy przyprawy (pamiętajcie u ukręceniu łebka z goździka!)

W- sól i 3-4 litry zimnej wody

doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień

D- dodajemy kilka kropel cytryny

O- podprażony chlebek i kozieradkę

i gotujemy ok 30-40 minut pod przykryciem na małym ogniu.


Gdy cebula będzie miękka i chlebek sie rozpadnie zupkę przecieramy przez sito. Nie miksujcie jej, bo wtedy nie czuć małych grudek cebulki.

Po przetarciu można ją dosmaczyć, ale pamiętajcie o kolejności dodawania przypraw!


Podajemy w miseczkach, na wierzch kładziemy grzaneczki, ewentualnie posypujemy serem, chwilkę można zagrzać wtedy zupkę w piekarniku, by ser się stopił.


Ta zupa ma wyjątkowy smak, rozgrzewa, syci, przeczyszcza jelita ze złogów.

Smacznego!!!




IZARAJ


czwartek, 03 lutego 2011, awroblog
Tagi: cebula
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz podobne

  • KAPUŚNIAK

    Oczywiście z kiszonej kapusty własnej roboty:) Gdy kilka dni temu odwiedzałam rodzinkę, siostra opowiadał mi o wyjeździe do Zakopanego, a przede wszystkim o kwa

  • ZIELONA ZUPA

    W lodówce tylko zielone warzywa plus cebula i ziemniaki. To zrobiłam z tego zupę. Jedzenie lekkich zup w ciepłych porach roku może ochronić nas przed jesiennym

  • BARSZCZYK

    Czekam z utęsknieniem na botwinkę, ale taką z ogrodu, nie z pod folii..., więc na razie uraczyłam rodzinkę barszczykiem z buraków.Tym razem zaszalałam i dodałam

  • Pierogi ruskie

    Pamiętam jak byłam dzieckiem i po szkole czasami odwiedzałam moją babcię. Nie raz zdarzało się, że babcia właśnie robiła pierogi. Często były z owocami, ale naj

  • Surówka z kalarepy i rzodkiewki

    Bardzo prosta i szybka w wykonaniu surówka z lekko pikantną nutą smakową. Sałatka: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżka sok