GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
GULASZ WARZYWNY Z CZARNĄ FASOLĄ
Przepis-eksperyment, bo podany bez ilości produktów. Potrawa z przyprawami indyjskimi, ale może być też z innymi.

SKŁADNIKI: czarna fasola, glony, marchewka, seler, papryka, kozieradka, kurkuma, anyż, kumin, kolendra, pieprz, liść laurowy, imbir świeży, oliwa, sól, przecier pomidorowy, zielona pietruszka

Fasolę moczymy minimum 24 godziny. Po tym czasie płuczemy ją pod bieżącą wodą.

W- do wypłukanej fasoli wlewamy zimną wodę, dodajemy kawałek glonu (glon jest bombą mikroelementów, a strączkowe lepiej się trawią i nie wywołują wiatrów)

D- dodajemy kilka kropli cytryny

O- stawiamy na gaz, zagotowujemy, zbieramy pianę, po około 10 minutach intensywnego gotowania zmniejszamy gaz i gotujemy fasolę pod przykryciem, aż będzie miękka.

O- stawiamy garnek na gaz, wsypujemy kurkumę i kozieradkę

Z- wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną marchewkę i paprykę, seler, wsypujemy anyż, kumin

M- dodajemy imbir, pieprz, kolendrę, liść laurowy

W- wlewamy zimną wodę, solimy

Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy na półtwardo. Po tym czasie

D- dodajemy przecieru pomidorowego, natkę pietruszki

O- kozieradkę

Z- ugotowaną fasolę

Chwilkę gotujemy.


Celowo nie podałam żadnych proporcji- przecież gotowanie to eksperymentowanie! Za każdym razem taka potrawa smakuje inaczej, bo raz damy więcej kuminu, innym razem inne warzywa.

I o to chodzi! O wielorakość smaków!

Życzę odwagi!

 

I polecam do tego poprostu ulubionę kaszę. Albo ryż PULAO, przepis znajdziecie na blogu:)

 

IZARAJ

piątek, 25 lutego 2011, awroblog
Tagi: STRĄCZKI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy