GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
ŻUREK ŚWIĄTECZNY
Gdy byłam dzieckiem na zupę pt. ”ŻUR” reagowałam odruchem wymiotnym. I jeszcze ta biała kiełbasa to tego…koszmar. Ale cóż, smaki się zmieniają i odkąd gotuję sama, żur stał się moją ulubioną zupą. W wersji świątecznej gotuję go na wędzonych(!) śliwkach:

 

O – do 2 l wrzątku wrzucam 6 śliwek wędzonych, wsypuję ½ łyżeczki kozieradki

Z - dodaję 2 marchewki, pietruszkę i ½ selera

M - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, 2 ząbki czosnku, cebulę nabitą 3 goździkami

W - dodaję ¼ łyżeczki glonów arame (niekoniecznie), łyżeczkę soli

Gotuje to ok. godziny, poczym wyjmuję jarzyny (i śliwki) i zużywam je np. do sałatki albo pasty.

D - wlewam żurek lub barszcz biały (ekologiczny lub własnej produkcji)

O - dodaję 2 łyżeczki majeranku (majeranek przynależy do dwóch Przemian – Ognia i Metalu)

Z - wyłączam gaz, wlewam 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno

M - wciskam ząbek czosnku

W - dosmaczam solą (kończę na tej Przemianie, gdyż wtedy działa na niedobór w Nerkach)

Osobno gotuję ziemniaczki w mundurkach i jajka na półtwardo, które dodaje do zupy na talerzu.

Wędzona śliwka nadaje bardzo oryginalny smak żurkowi.

Można też do wywaru dodać w Przemianie Ziemi suszone grzybki.

IZARAJ

czwartek, 02 grudnia 2010, awroblog
Tagi: zupy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy