GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
PASTA Z GROCHU
Właśnie robiłam porządki w kuchni i znalazłam w papierowej torebce kupiony miesiąc temu w Krakowie groch- zielony w połówkach. I tak pomyślałam...może zrobić z niego pastę? I zrobiłam!

 

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg grochu w połówkach (nie musi być zielony, może być żółty, może być to też soczewica)
  • glony (niekoniecznie)
  • sól
  • kozieradka
  • lubczyk/kurkuma
  • oliwa
  • pieprz
  • majeranek
  • musztarda
  • czosnek

Groch wypłukać pod bieżącą wodą i podsuszyć

O- postawić garnek na ogień, zagrzać go

Z- dodać 1 łyżkę oliwy, wsypać groch

Wymieszać

M- dodać szczyptę pieprzu

W- zalać groch zimną wodą 2 cm powyżej grochu, dodać kawałek glona (dzięki dodatkowi glonu strączkowe są lepiej strawne i nie wywołują nadmiernych wiatrów)

Zagotować, gotować na dużym ogniu bez przykrycia 5 minut, zbierać szumowiny. Po tym czasie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować mniej więcej godzinę. Groch powinien się rozgotować, ale nie może być zbyt rzadki, więc jeśli jest za rzadki to gotujemy go jeszcze trochę bez przykrycia, by odparował.

W- po mniej więcej godzinie dodać łyżeczkę soli

Pomieszać

D- dodać łyżkę soku z cytryny

O-po  pół łyżeczki kozieradki i lubczyku (lub kurkumy)

Z- łyżka oliwy

M- 3 zmiażdżone ząbki czosnku (lub 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego- dla zbyt rozgrzanych), 1 łyżka majeranku i 2 łyżki musztardy

Zdjąć z ognia, wszystko dobrze wymieszać.

Zostawić do ostudzenia.


Pasta świetnie komponuje się z razowym chlebem:



Polecam ją na II śniadanie z dodatkiem kiełków lub kapusty kiszonej- bomba witaminowa!:



IZARAJ



wtorek, 07 grudnia 2010, awroblog
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy