GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
...MAKROBIOTYCZNE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ...
NA TE PIEROGI ZAPRASZAM SWOICH PRZYJACIÓŁ...SIEDZIMY PRZY STOLE I SIĘ OBŻERAMY...
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej białej
- szklanka mąki pszennej razowej lub orkiszowej
- 2 łyżki mąki - sojowej i żytniej (niekoniecznie)
- szczypta soli


Wszystkie sypkie produkty wymieszać w misce, wlać ciepłą wodę w takiej ilości, by ciasto dobrze się wyrobiło.

Nadzienie:

- szklanka kaszy gryczanej

- 2 cebule

- pieprz, sól, kminek mielony, majeranek, pieprz ziołowy

- do wrzątku (półtora szklanki) wsypać szklankę kaszy, dodać odrobinę kminku mielonego, pieprzu i soli, zagotować i gotować na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wpije całą wodę
- w tym czasie podsmażyć lekko 2 cebule na oliwie ze szczyptą pieprzu i soli
- wymieszać ugotowaną kaszę z cebulą, dosmaczać majerankiem i pieprzem ziołowym, dodać 2 łyżki mąki sojowej, by nadzienie lekko się skleiło

Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2/3 minuty.
Podajemy z sosem i warzywami na ciepło (patrz: przepisy wg 5 Przemian)

Połączenie w cieście i nadzieniu zbóż (mąka, kasza gryczana) ze strączkowymi (mąka sojowa) oraz dodatek warzyw powoduje, iż danie jest zrównoważone, ma pełne i lekkostrawne białko.

IZARAJ

=================================================================

GRYKA

Nie jest właściwe zbożem, ale krzewem z rodziny rdestowatych.

Jest słodka, neutralna do lekko chłodnej.

Prażona (kasza gryczana) działa zasadowtwórczo na równowagę zasadowo-kwasową i jest rozgrzewająca.




czwartek, 02 grudnia 2010, awroblog
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy