GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
GOŁĄBKOWY ZESTAW
Uwielbiam gołąbki, szczególnie z kaszą jęczmienną i wędzonym tofu. Dziś przepis na takie cudo wraz z dodatkami takimi jak- ziemniaczki z rozmarynem i sos pomidorowy, który bije wszelkie rekordy smaczności!!:

GOŁĄBKI

Składniki: kapusta pekińska, ryż razowy lub kasza jęczmienna, soczewica, natka pietruszki, lubczyk, cebula, majeranek, pieprz ziołowy, kozieradka, sól, pieprz, sos sojowy

 

O- do wrzącej wody

Z- wlewamy łyżkę oliwy

M- i wkładamy po kilka liści kapusty pekińskiej

Gotujemy pod przykryciem, aż liście zmiękną, ale nie tyle, by się rozrywały.

 

2.

O- do 2 szklanek wrzątku

Z- wsypujemy 1 szklankę soczewicy, zagotowujemy, przez kilka minut gotujemy na mocnym ogniu, po tym czasie płomień zmniejszamy, zbieramy szumowiny

M- dodajemy obrany ząbek czosnku, odrobinę pieprzu

I gotujemy tak długo, aż soczewica będzie miękka. Jeśli wody w trakcie gotowania zabraknie można wlać jej odrobinę, ale zimnej (W).

Na kilka minut przed końcem gotowania dodać łyżeczkę soli (W)


3.

O- stawiamy garnek na ogień

Z- łyżkę sklarowanego masła (ghee) lub oliwy lekko rozgrzewamy

M- wsypujemy szklankę ryżu lub kaszy jęczmiennej oraz kawałek świeżego imbiru,  chwilę prażymy

W- wlewamy tyle wody, by pokrywała ryż minimum 1 cm nad nim (lub wlewamy 2 i ½ szklanki wody dla ryżu, 2 szklanki dla kaszy), przez kilka minut gotujemy na mocnym ogniu, po tym czasie płomień zmniejszamy solimy łyżeczką soli, przykrywamy i gotujemy 1 godzinę ryż, kaszę 40 minut. Jeśli wody w trakcie gotowania zabraknie można wlać jej odrobinę, ale zimnej (W).


4.

O- stawiamy patelnię na ogień

Z- łyżkę sklarowanego masła (ghee) lub oliwy lekko rozgrzewamy

M- wsypujemy pokrojone w kostkę 2 cebule

Dusimy pod przykryciem do miękkości, wtedy też cebula przejdzie do smaku słodkiego- Z


5.

Do miski wrzucamy ryż (kaszę) i soczewicę, oba składniki cykl gotowania miały zakończone na Wodzie, więc kolejne będziemy dodawać zaczynając od W lub D

W- wlewamy kilka łyżek sosu sojowego

D- dodajemy pół pęczka pokrojonej natki pietruszki

O- pół łyżeczki kozieradki i pół łyżeczki lubczyku (niekoniecznie) oraz łyżkę majeranku

Z- uduszoną cebulę

M- świeżo zmielony pieprz

W- sól do smaku

Wszystko mieszamy. Można też w Przemianie O dodac kawałek pokrojonego w kostkę wędzonego sera tofu. Smak się troszkę zmieni, ja takie gołąbki z tofu uwielbiam!

 

Teraz kopiastą łyżkę farszu należy ułożyć na liściu kapusty.



Zwinąć, i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.




Na górę położyć pozostałe  liście, polać je pół szklanki wody z gotowania kapusty.



 

 

Wstawić gołąbki do piekarnika i piec tyle czasu, ile będą się piekły ziemniaczki:


PIECZONE ZIEMNIACZKI Z ROZMARYNEM

Składniki: 3 duże ziemniaki na osobę, pieprz, czosnek, sól, rozmaryn, cytryna

 

Wszystkie ziemniaki dobrze wyszorować i bez obierania pokroju na ćwiartki.

Z- blachę wysmarować ghee lub oliwą, wysypać na to ziemniaki

M- posypać pieprzem i pokrojonym w dużą kostkę czosnkiem (ilość dowolna, ale uwaga osoby przegrzane! Lepiej piec te ziemniaki bez czosnku!)

W- posypać solą

D- pokropić kilkoma kroplami cytryny

O- posypać rozmarynem- ilość dowolna, choć nie trzeba go za dużo sypac, bo ma silny aromat. Kto nie lubi rozmarynu może go zastąpić tymiankiem lub/i majerankiem

 

Wszystko wymieszać, najlepiej rękoma, ułożyć wszystko równiutko i wstawić do ciepłego piekarnika, piec 180°C ok. godziny.


Do całego dania pasuje SOS POMIDOROWY



Mam nadzieję, że taki zestaw i wam będzie smakował!

IZARAJ

 

 

 

 

 

 

 

 


czwartek, 02 grudnia 2010, awroblog
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy