GOTUJEMY wg 5 PRZEMIAN
Darmowy licznik odwiedzin
licznik odwiedzin
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
..........................DZIŚ NA OBIAD...........................
Makrobiotyczny zestaw wg 5 Przemian- zboża, strączkowe, warzywa...


Dziś gotuję dla znajomych. A dla znajomych gotuję już od kilu lat kilka razy w tygodniu. Zupy, surówki, kasze, gulasze, zapiekanki, placki, gołąbki, pierogi, krokiety...ech, aż trudno zliczyć przykłady tego, co już dla nich ugotowałam.

Dzielę się dziś z Wami przepisami na super obiad. Mnie smakował, a i moim znajomym pewnie też będzie, bo im jakimś dziwnym trafem zawsze smakuje:)

Oto przepisy na obiad dla 5 osób:

  1. Kasza jęczmienna
  2. Placki z tartych warzyw
  3. Gulasz z ciecierzycy i warzyw

Kasza jęczmienna

O - rozgrzać lekko garnek, wsypać 1 łyżeczkę kurkumy

Z - 2 łyżki masła stopić nie rumieniąc, wsypać 1 łyżeczkę kminku indyjskiego

Wymieszać

M – wsypać 1 łyżeczkę czarnej gorczycy (niekoniecznie), dodać 3 liście curry, a jeśli nie macie 2 liście laurowe i troszkę pieprzu

Zamieszać, wsypać kaszę jęczmienną- 3 czubate łyżki na osobę czyli (15 łyżek), dalej mieszać aż składniki się połączą, kasza będzie lekko żółta i zagrzana, wtedy dopiero:

W – wlewamy 3 szklanki zimnej wody, solimy 1 łyżeczką soli

Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować do wchłonięcia wody.


Placki z tartych warzyw

Z- na tarce z dużymi otworami trzemy 1/2 cukinii (ze skórką), 1 marchewkę i 1 pietruszkę (duże lub 2 mniejsze)- można też zmieniać zestaw warzyw, trąc seler, dynię, ziemniaczki...

M- białą część pora kroimy na małe kosteczki, wrzucamy do warzyw, dodajemy 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu

W- wlewamy 5 łyżek sosu sojowego i solimy 1 łyżeczką soli

Wszystko mieszamy i ostawiamy pod przykryciem na 2-3 godzinki. Warzywa puszczą dzięki soli troszkę soku, ale też zmięknną. Po tym czasie dodajemy:

D- pokrojoną natkę pietruszki

O- 1 łyżeczkę kurkumy lub kozieradki

Z- 3 łyżki sezamu (lub siemienia lnianego), 4 jajka i dodajemy jeszcze 5 łyżek mąki kukurydzianej

Wszystko dobrze mieszamy.

Smażymy placuszki na patelni, tak po kilka minut z każdej strony uważając, by ich nie przypalić.

Gulasz z ciecierzycy i warzyw

Dzień wcześniej moczymy ciecierzycę. Ja moczę zazwyczaj całą paczkę (400 gramową lub półkilową), przynajmniej przez 24 godziny. Po tym czasie wylewam wodę, dobrze wypłukuję i gotuję ją w świeżej wodzie z dodatkiem glonów- kawałek kombu lub kilka nitek arame. Ciecierzyca gotuje się ok. godziny.

O- rozgrzewamy garnek

Z- dodajemy kilka łyżek oliwy, lekko zagrzewamy

M- dodajemy 2 cebule pokrojone w kostkę i dusimy pod przykryciem, aż nabierze przeźroczystości. Wtedy też cebula przechodzi do smaku Słodkiego (Z)

Z- dodajemy pokrojone w dużą kostkę 2 różnokolorowe papryki, wsypujemy ½ łyżeczki kminku i 1 łyżeczkę mielonego anyżu

M- 2 pokrojone ząbki czosnku i świeżo zmielony pieprz

Z- solimy łyżeczką soli, wlewamy ½ szklanki zimnej wody

Przykrywamy i gotujemy 15 minut.

Po tym czasie

D- dodajemy mały słoiczek przecieru pomidorowego

O- ½ łyżeczki kurkumy

Z- i 2/3 ugotowanej ciecierzycy (bez wody), resztę ciecierzycy zostawiamy na przykład do jutrzejszej zupy jarzynowej lub robimy z niej jakąś fajną dobrą pastę:)

Gotujemy jeszcze 15 minut. Wyjdzie z tego super gulasz, którym można polewać kaszę i placki.


I taki właśnie dzisiaj obiadek ugotowałam, co widać na załączonym obrazku:)

 

IZARAJ

czwartek, 02 grudnia 2010, awroblog
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy